werk

Stichting Internationale Spinozaprijs, vanaf 1 januari 2019

Vanaf 2019 word ik bestuurssecretaris van de Stichting Internationale Spinozaprijs. De stichting kent sinds 1999 tweejaarlijks de Spinozalens toe aan een internationaal vermaard denker over ethiek en samenleving.

 

Eerste auteur tekent contract met Socrates & co, 12 december 2018

Techniekfilosoof Marjolein Lanzing tekent contract met Socrates & co in Het Bakhuys te Amsterdam. Ze werkt aan een proposal voor een boek met als werktitel Het glazen lichaam; Over kwetsbaarheid en bemoeizuchtige technologie in een transparante samenleving. Uitgangspunt vormt haar proefschrift aan de TU Eindhoven waar ze in het najaar 2019 op hoopt te promoveren.

 

 

 

Acquirerend redacteur ad interim, 15 september 2018 - 1 november 2018

In opdracht van Uitgeverij Ten Have beoordeelde ik gedurende zes weken manuscripten en boek-proposals uit binnen- en buitenland en acquireerde ik twee Engelstalige titels op het gebied van de publieksfilosofie.

 

Programmering Brainwash Festival, 27 oktober 2018

Voor het Brainwash Festival organiseerde ik twee programma's.

Onder de noemer 'Jong en geleerd' gaven vijf (bijna) doctors in de filosofie een talk over hun promotie-onderzoek in theater Frascati IV. Voorafgaand aan hun optreden interviewde Trouw drie van deze young philosophers.

 

    

 

Ook programmeerde ik voor de redactie van het filosofie-blog Bij nader inzien de presentatie van Matthé Scholten, onderzoeker aan de Universiteit van Bochum, over 'preventief opsluiten' in Theater Perdu.

 

 

Interviews voor theyoungphilosophers.org, najaar 2018

In opdracht van de Onderzoeksschool Wijsbegeerte OZSW interviewde ik zes nieuwe (bijna) jonge doctors in de filosofie voor de  website www.theyoungphilosophers.org, die ik eerder zelf ontwikkelde.

 

 

 

Marketingplan Socratesbeker 2019,  juni 2018 - april 2019

Op verzoek van het bestuur van de Stichting Maand van de Filosofie ontwikkel en implementeer ik een marketingplan voor de Socratesbeker, om zo meer bekendheid te geven aan deze de jaarlijkse prijs voor het beste boek in de publieksfilosofie.

 

Masterclass 'Schrijven voor een breder publiek' , 11 september 2018

In opdracht van de weblog Bij Nader Inzien en de Onderzoeksschool Wijsbegeerte OZSW geef ik een masterclass 'Schrijven voor een breder publiek' aan deelnemers van de essaywedstrijd 'De kracht van de academische filosofie'.

 

Scouting auteur filosofieboek, voorjaar 2018

Op verzoek van Ambo Anthos uitgevers zocht en vond ik een auteur voor een filosofisch essay over een actueel thema. Auteur en onderwerp worden op een later tijdstip bekend gemaakt.

 

Interviews voor theyoungphilosophers.org, voorjaar 2018

In opdracht van de Onderzoeksschool Wijsbegeerte OZSW interviewde ik zes nieuwe (bijna) jonge doctors in de filosofie voor de  website www.theyoungphilosophers.org, die ik eerder zelf ontwikkelde.

 

Nacht van de Filosofie Nijmegen, 8 april 2018

Voor de Nacht van de Filosofie, georganiseerd door Radboud Reflects, programmeerde ik het onderdeel 'Jong en geleerd'. Vier net gepromoveerde filosofen gaven een talk naar aanleiding van hun promotie-onderzoek, zie http://www.theyoungphilosophers.org/videos/

 

Redactioneel advies voor boek proposals, april-mei 2019

mockups-design.com

  • Advies aan Thimon de Jong, keynote speaker en directeur van Whetston/Strategic Foresight, voor proposal van zijn boek Future Proof, Five Trends in Human Behaviour for the 2020's (wordt momenteel beoordeeld door Britse uitgeverij).
  • Advies aan Leticia Fernández-Fontecha, PhD in de geschiedenis van de geneeskunde, schrijver en bekroond dichter, voor de proposals van haar verhalenbundel After the Illness en haar beschouwingen over de begindagen van de moderne psychiatrie Hysteria from the Archives (worden momenteel beoordeeld door een Amerikaanse literair agent).

 

Redactioneel advies, maart-april 2018

Samen met de redactie van De Boekenkrant bepaalde ik de redactionele inhoud voor de special BK Filosofie nummer 3.

 

Acquisitie en redactie, najaar 2016-september 2018

In opdracht van uitgeverij Ten Have begeleid ik Christa Anbeek bij het schrijven van haar nieuwe boek. Anbeek over Voor Joseph en zijn broer:

“Hoe kom ik van treurigheid van verwondering? Hoe verwelkom ik het nieuwe, vreemde en onverwachte? Hoe kan ik het tij keren naar onbeschaamd plezier scheppen in alles wat er is? Dit zijn de centrale vragen in mijn boek. Ik schrijf het voor Joseph, mijn kleinzoon, en zijn broer. Joseph is een kleuter. Hij kan dit boek nog niet lezen, hij kan alleen maar spelen. Hij heeft de hoofdrol in dit verhaal. Zijn broer moet nog geboren worden, hij heeft nog geen naam.”

Publicatie medio september 2018, presentatie 19 september in De Balie, Amsterdam.

 

Lijsttrekkersdebat Gouda 20 maart 2018

In opdracht van de Bibliotheek Gouda en in samenwerking met Daan Roovers organiseer ik op de vooravond van de gemeenteraadverkiezingen het lijsttrekkersdebat. Dan doen Daan en ik op Socratische wijze, geïnspireerd door het werk van de Amerikaanse filosoof Michael Sandel.

 

 

Brainwash Festival 28 oktober 2017

Tijdens het grootste 'denkfestival' van Nederland verzorgde ik de programmering van het onderdeel 'Jong en geleerd'. Vier net gepromoveerde filosofen gaven in een afgeladen theater Perdu een talk over hun promotie-onderzoek, zie http://www.theyoungphilosophers.org/videos/

 

Redactioneel advies, oktober 2017

Samen met de redactie van De Boekenkrant bepaalde ik de redactionele inhoud voor de special BK Filosofie nummer 2.

 

Concept, ontwikkeling en teksten website, september 2017
Voor de Onderzoeksschool Wijsbegeerte ontwikkelde ik in samenwerking met ontwerper, bouwer en vertaler www.theyoungphilosophers.org. Tevens schreef ik de teksten voor de website.

 

Advies profilering filosofiefonds AUP, juni 2017

In opdracht van Amsterdam University Press schreef ik een advies over de profilering van het filosofiefonds. Tevens gaf ik een redactioneel en marketingadvies voor de AUP-uitgave Hoe had het anders kunnen lopen? van Jeroen Hopster (voorjaar 2018).

 

Acquisities en uitgaves 2017
In  opdracht van Ten Have begeleidde ik de redactie en marketing van onderstaande titels, die ik eerder voor de uitgeverij acquireerde:

Augustus 2017

 

Juni 2017

"De simpele werkelijkheid is dat het universum helemaal niet meebuigt [in tegenstelling tot wat de documentaire The Secret vertelt]. Laten we realistisch en redelijk blijven: je kunt je best doen en soms zit het mee, soms zit het tegen. Het stoïcisme biedt zo'n nuchtere blik, tempert je verwachtingen en helpt je je te richten op wat je werkelijk kunt beïnvloeden." - Massimo Pigluicci in Trouw, 29 juli 2017.

 

Juni 2017

"Uitstekend onderbouwd afscheid van de hemel als ode aan het leven." - Trouw

 

Mei 2017

"Wie een reden heeft om te leven, kan bijna elke manier van leven verdragen." - Roman Krznaric in Filosofie Magazine, juli-augustus 2017.

 

 

April 2017

"Geluk is niet gezond." - Emily Esfahani in De Morgen, ****

Bestseller CPNB-top 60

 

Redactioneel advies, april 2017
Samen met de redactie van De Boekenkrant bepaalde ik de redactionele inhoud voor de special BK Filosofie nummer 1.

BKFilosofie april 2017
Redactioneel advies 2017
Ik gaf Daan Roovers redactionele begeleiding voor het schrijven van haar essay Mensen maken.

roovers-mensen maken-NL-

 

Acquisitie en publicatie 2016
16 weken in de CPNB top 60, meer dan 30.000 exemplaren verkocht.

De weg

 

Acquisitie en uitgave 2016
‘Het talent van Bakewell om complexe filosofische onderwerpen in een paar alinea’s inzichtelijk te maken is buitengewoon.’ – De Groene Amsterdammer, 8 december 2016

‘Een van de tien beste boeken van 2016.’ – New York Times

 

De existentialisten

 

Acquisitie en publicatie 2016

 

Politiek en moraal